Workshop weven

Ik heb mij de voorbije tijd voornamelijk bezig gehouden met naaien en patroontekenen. Nu wou ik in 2019 mijn creatieve bezigheden wat uitbreiden. Toen er plots een plaatsje vrij kwam voor een workshop weven in De Stoffenkamer, kon ik dit dus niet laten liggen. De workshop werd gegeven door Nui Atelier. Na een korte introductie vlogen we er meteen in. Ik had niet meteen een design in gedachten, maar liet me wat inspireren tijdens het weven zelf. Hieronder een overzichtje van hoe het verliep en het eindresultaat!

De benodigdheden om te kunnen starten.

Het weefraam was simpelweg gemaakt met 4 houten latjes en een reeks nagels. Dus makkelijk zelf te maken (en het nu nog doen ook natuurlijk!) Verder heb je een scheringdraad nodig (jammer genoeg kan ik mij niet meer herinneren welke draad dit precies was), een weefnaald en een stokje om tussen de draden te steken. Tijdens deze workshop gebruikten we een vorkje om de inslagdraden (de horizontale draden) aan te duwen, maar een kam lijkt mij makkelijker! De vorkjes waren helemaal niet stevig. Ik heb er zelfs twee gebroken tijdens deze workshop, oeps!

De scheringdraad opgespannen op het weefraam.
Het eerste stukje geweven.

De weeftechnieken die ik hier gebruikt heb, bleken helemaal niet moeilijk. Het komt er vooral op neer dat je goed moet kijken dat de volgende rij het omgekeerde is van de vorige, dus als je eerst “boven, onder, boven, onder…” deed, moet de volgende rij starten met “onder, boven, onder, boven…”. Het principe is simpel, maar als je wat gaat experimenteren met andere vormen, geraak je wel eens de weg kwijt.

Bijna klaar

Aan de linkerkant maakte ik een blauw golfje (zie onder links) en aan de rechterkant een witte vlecht (zie onder rechts) met hele dikke wol. Leuk om wat extra textuur aan te brengen en om je project wat sneller vooruit te doen gaan. Aangezien dit een namiddagworkshop was en het weefraam van Nui Atelier was, moest mijn stukje namelijk af zijn op het einde van workshop. Perfectionistisch als ik ben, wou ik echt het best mogelijke resultaat dus op het einde moest ik toch een ferm tandje bijsteken. Misschien toch beter bij mijn vertrouwde Youtube blijven zodat ik op mijn eigen rustige tempo kan werken? 😉

De bedoeling van de workshop was dat we zelf het stukje zouden weven en het tasje zou voor ons genaaid worden. Aangezien ik zelf naai, wou ik het liever zelf maken. Het resultaat heeft bijgevolg wel even op zich laten wachten (tèveel projecten!). Maar hier is dan toch het resultaat:

Zeer artistiek geëtaleerd voor plant
Professionele flat lay kunsten (uhum)

Ik heb er heel tevreden mee! Dus wie weet binnenkort nog meer geweven stofjes? Maar eerst een weefraam ineen timmeren… 🙂

Groetjes!

Liza (aka @artistiekeavonturen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s